De Gezinsbond, met eerste afdeling in Beringen, bestaat op 5 december exact 100 jaar

Gezinsbond Beringen - de allereerste afdeling van de Gezinsbond - viert op 5 december exact zijn 100-jarig bestaan. Deze feestdag gaat niet ongemerkt voorbij. Het jubileum wordt op vele andere plaatsen gevierd tot eind 2021.

Maandag 30 november 2020. De Gezinsbond bestaat 100 jaar en viert dat tot eind 2021. Gezinsbond Beringen is de allereerste afdeling die opgericht werd in België, op 5 december 1920 om precies te zijn. Deze feestdag gaat niet onopgemerkt voorbij. Alle leden van Gezinsbond Beringen kunnen in het weekend van 5 en 6 december een snoeppakket gaan afhalen bij een lokale handelaar, een aantal speciale gezinnen en vrijwilligers krijgen zelfs bezoek van feestpieten die hen een speculaas met Gezinsbondlogo zullen overhandigen.

"Zonder vrijwilligers was hier in Beringen geen Gezinsbondwerking"

'Een groot feest zit er gezien de huidige maatregelen niet in en ook onze plannen om met een volle bus met Sinterklaas en pieten door Beringen te rijden hebben we moeten opbergen. Maar we zijn wel blij dat we vandaag een snoeppakketje kunnen aanbieden aan al onze leden, een aantal speciale leden en vrijwilligers op het grondgebied Beringen zullen we zelfs persoonlijk een attentie gaan overhandigen', zegt Rita Lambregts, voorzitster van Gezinsbond Regio Hasselt. 'Vijf december is trouwens de Internationale Dag van de Vrijwilliger, een reden te meer om langs te gaan bij onze vrijwilligers die hier actief zijn in Beringen en hen in de bloemetjes te zetten. Want zonder vrijwilligerswerking was er in Beringen geen sprake van een Gezinsbondwerking', aldus Rita Lambregts.

Het grote jubileumfeest in Beringen kon omwille van corona niet doorgaan en is verschoven naar 2021. Op zondag 29 augustus 2021 nodigt Gezinsbond regio Hasselt alle gezinnen uit Limburg en omstreken uit om te komen genieten van een feestelijke gezinsdag op be-MINE'.

Allereerste afdeling ontstond via een briefje naar een achttal huisvaders

In augustus 1920 werden de eerste stappen gezet voor de oprichting van een bond ter verdediging van de vele grote gezinnen in armoede. In november 1920 stuurt Hubert Denis, kassier van de koolmijnen in Beringen, een briefje naar een achttal huisvaders in Beringen en nodigt hen uit op 5 december 1920. Nog diezelfde avond is de afdeling Beringen en meteen de allereerste afdeling van België een feit. Hubert Denis zet zich in als propagandist en sluit leden aan en richt nieuwe afdelingen op. Na zes maanden telt Limburg al 21 afdelingen met samen 1500 leden.

'Van bij het begin spitsten we ons vooral toe op basisbehoeften als een degelijke gezinswoning, een goed inkomen en betaalbaar openbaar vervoer. Vandaag volgen we heel wat maatschappelijke thema’s op de voet, waarbij de kindnorm een belangrijke leidraad is. Op de domeinen waar we expert zijn, willen we in de cockpit zitten om dingen in beweging te zetten. In honderd jaar tijd is het gezin ook enorm geëvolueerd, dus ook de Gezinsbond. Een thema dat we vandaag hoog boven op de agenda plaatsen, is armoede en sociale uitsluiting. We richten ons in ons jubileumjaar in het bijzonder tot gezinnen met kinderen in kwetsbare situaties. De zorg om wie het in onze samenleving moeilijk heeft, zit in ons DNA. Onze stichters wilden immers een menswaardig bestaan voor de toen zogenaamde kroostrijke gezinnen, na 100 jaar zetten we dat werk nog altijd verder voor alle gezinnen in Vlaanderen en Brussel', zegt Frans Schotte, voorzitter van de Gezinsbond.

Feestcampagne met caravantournee, ook Reuzenhuis en Krokuskriebels komen terug

De hele feestcampagne rond 100 jaar Gezinsbond richt zich op de toekomst. Gezinnen krijgen een centrale rol en kunnen de toekomst mee uittekenen. Het hele feestjaar kunnen gezinnen wensboodschappen schrijven, online via de website van 100 jaar Gezinsbond of old school via een fles. Tijdens het feestjaar zal op verschillende locaties in Vlaanderen een caravan te vinden zijn met een licht excentrieke postbode die flessenpost bedeelt aan voorbijgangers en hen uitnodigt om een toekomstboodschap voor andere gezinnen achter te laten. De Gezinsbond wil weten wat gezinnen prikkelt, wat ze boeit, waar ze van wakker van liggen of wat ze verlangen voor de toekomst. Er komt ook een grootschalig onderzoek met ouders, kinderen en jongeren.

Later in 2021 volgen nog een maand voor feestelijke activiteiten in de lokale afdelingen en een academische zitting. Ook een paar gekende projecten van de Gezinsbond - zoals het Reuzenhuis en Krokuskriebels - zullen in het jubileumjaar worden ge(her)lanceerd. In 2021 verhuist de Gezinsbond ook nog naar zijn nieuwe locatie in de Arduinkaai in Brussel.

Kurt Jacobs