Magazine De Bond: na 100 jaar nog springlevend

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

In dit jubileumjaar van de Gezinsbond is ook het ledenmagazine De Bond zijn 100ste jaargang ingegaan.

Dat de oprichting van de Bond der Talrijke Huisgezinnen in 1921 gepaard ging met de lancering van een eigen blad hoeft niet te verwonderen. Het was de ambitie van onze stichters om grote gezinnen als groep te verenigen. Logisch dus dat in de vooroorlogse periode De Bond, aanvankelijk een driemaandelijkse publicatie, veel weg had van een vakbondsblad.

De eerste jaargangen bulkten dan ook van informatieve, maar vaak vrij droge artikelen. Alleen rubrieken als Speeluurtje met raadseltjes en Voor de Moeders met o.a. recepten zorgden voor enige afwisseling. Jarenlang prijkte ook een talrijk gezin op de cover, want daar draaide het toen uiteindelijk allemaal om: de kracht en uitstraling van de grote gezinnen!

Precies deze maand mag ons blad zich een eeuweling noemen, terwijl het springlevend is. Net als de Gezinsbond moet De Bond zich telkens weer heruitvinden, met als doel een sterk journalistiek product te blijven maken dat aansluit bij de tijdsgeest. Het weekblad (1952-2004) dat voor vele generaties gezinnen in Vlaanderen een vertrouwd gezicht, valt nauwelijks nog te vergelijken met het maandelijkse magazine dat je nu leest.

En toch. Ook vandaag streeft de redactie ernaar om via De Bond, een titel die sinds 1934 bestaat, gezinnen met elkaar te verbinden. Ondanks de opmars van de digitale communicatie draagt het papieren gezinsmagazine nog een toekomst in zich. Daarvan zijn we overtuigd. In deze tijden van storytelling en van het delen van verhalen, blijven we immers gedreven om het gezin elke maand in jullie huiskamer ter sprake te brengen. Want wie schrijft voor en over gezinnen, heeft het tegelijk over het leven zelf.

Geert Van Hecke