Zegeltjes kleven

Op een regenachtige dag, als we al even druilerig in huis rondhingen als het weer buiten, zei ons moeder wel eens: Weet je wat, kleef de zegeltjes in, dan doe je nog iets nuttigs. Het was begin jaren zeventig en de zegeltjes waren die van de Bond van Grote en van Jonge Gezinnen. Ze kwamen na het winkelen in een doos terecht tot iemand zich aan het kleven zette. Je had zegeltjes van 25 cent en van tien frank. Met de eerste moest je de hele pagina vol kleven. Van de grote was een per pagina genoeg. Het vergde dus toch enige kennis van zaken. Het gebeurde trouwens meer dan eens dat een jongere zus te veel zegels op een pagina had gekleefd. Met wat rekenwerk en minder zegels op een volgende pagina of boekje werd het euvel opgelost. Ik leg het wel uit in de winkel, zei ons moeder. Ons nuttig kleefwerk leverde een aardig bedrag op dat bij een volgende aankoop werd verzilverd.

Nu de Gezinsbond honderd jaar bestaat, werpen we af en toe een blik in de annalen. Dit leert ons dat er al van bij het ontstaan van de gezinsorganisatie kortingen voor leden waren. In het eerste nummer van het bondsblad (1921) stond: In verschillende steden hebben handelaarsverminderingen van 10 t.h. toegestaan aan de leden van den Bond. Een firma uit Brussel die linnen voor kinderen verkocht, ging zelfs tot dertig procent. Op vertoon van de lidkaart.

Kort na de Tweede Wereldoorlog zette in Dinant een bondsafdeling een systeem van kortingszegels op. In 1948 zag de Centrale Dienst der Kortingen het levenslicht. Handelaars gaven kortingszegels en volle boekjes werden een keer per jaar uitbetaald door de plaatselijke bondsafgevaardigde.Later gebeurde de uitbetaling door deelnemende handelaars en kon dat op elk moment.

Na decennia van zegeltjes in verschillende kleuren, waarden, grootte… werden ze vanaf 2002 vervangen door een magneetkaart. Nu spaar je de korting op je lidkaart. De vorm veranderde, maar het principe bleef hetzelfde: korting spaar je bijeen in deelnemende winkels en kan je bij om het even welke aangesloten handelaar besteden. Dat kan nu per schijf van vijf euro.

Veel makkelijker zo een kaart, maar bij een honderdste verjaardag is enige nostalgie op zijn plaats en worden de zegeltjes even van onder het stof gehaald. Bij 875 lokale handelaars krijgen leden nog tot 31 augustus vijf zegels per aankoop. Met een volle spaarkaart (vijftien zegels) plus 2,5 euro krijg je bij Standaard Boekhandel het collectors stripalbum Jommeke Het Jubilee. Intussen blijf je natuurlijk ook verder korting bijeen sparen bij de meer dan 2.000 handelaars en spaarpartners.

An Candaele