VIER MEE 100 JAAR GEZINSBOND

Nieuws

100 jaar

Samen worden we 100 jaar!

De eerste sporen van de Gezinsbond vinden we terug in augustus 1920, in de vorm van een manifest. Vandaag werken we samen al honderd jaar aan een gezins- en kindvriendelijke samenleving.

Met ruim 200.000 gezinnen zijn we ondertussen, in 900 afdelingen met bijna 12.000 vrijwilligers. Elk jaar organiseren deze vrijwilligers en afdelingen samen zo’n 8.000 activiteiten, goed voor meer dan 1 miljoen deelnemers.

Reden genoeg om dit met zijn allen te vieren. En om heel Vlaanderen en Brussel te laten weten dat we na 100 jaar er nog staan: sterker dan ooit. We feesten een jaar lang, samen met wie al lid is en met al wie ons beter wil leren kennen.

De Gezinsbond laat stem van gezinnen horen

De pioniers van de Gezinsbond lieten de stem van gezinnen luid weerklinken bij de publieke opinie en bij de politiek. Leden werden gemobiliseerd tijdens algemene vergaderingen, congressen, manifestaties, optochten. Ook het toekomstverhaal schrijft de Gezinsbond samen met gezinnen.

Meer lezen

Wandelen en speuren in de stad

Speciaal voor de honderdste verjaardag van de Gezinsbond heeft Gezinssport Vlaanderen (de sportdienst van de Gezinsbond) per provincie een wandel- en kinderzoektocht van vroeger opgefrist.

Meer lezen

Magazine De Bond: na 100 jaar nog springlevend

In dit jubileumjaar van de Gezinsbond is ook het ledenmagazine De Bond zijn 100ste jaargang ingegaan.

Meer lezen

Moederhulde

In 1949, op de landdag van het Vlaams Verbond van Kroostrijke Gezinnen in Heist-aan-zee, kregen voor het eerst 350 West-Vlaamse moeders een ereteken. Ze hadden tien of meer kinderen. Het jaar erop viel 900 ‘heldinnen’ in het gewest Antwerpen de eer t...

Meer lezen

Is er ook post voor jou in ons mobiele postkantoor?

Speciaal voor de 100e verjaardag ontwikkelde de Gezinsbond een unieke animatie-act met een theatercaravan. De caravan is een mobiel postkantoor, gespecialiseerd in flessenpost. Het is de uitvalsbasis van een licht excentrieke postbode, die flessenpost bedeelt aan voorbijgangers en hen tegelijk uitnodigt om ook zelf een boodschap in een fles te versturen.

Meer lezen

We hebben veel troeven om iedereen in onze samenleving kansen te bieden

In 2021 viert de Gezinsbond zijn honderdste verjaardag. Een ideale gelegenheid om de komende maanden stil te staan bij wat generaties voor ons voor de welvaart en het welzijn van gezinnen gerealiseerd hebben. Maar we kijken daarbij vooral ook naar de toekomst. Frans Schotte, algemeen voorzitter van de Gezinsbond, schetst ons enkele inzichten en ideeën die voortvloeien uit de lange geschiedenis van onze gezinsorganisatie.

Meer lezen

Zegeltjes kleven

Al van bij het ontstaan van de Gezinsbond waren er kortingen voor leden. Na decennia van zegeltjes in verschillende kleuren, waarden, grootte… werden ze vanaf 2002 vervangen door een magneetkaart. Nu spaar je de korting op je lidkaart. De vorm veranderde, maar het principe bleef hetzelfde: korting spaar je bijeen in deelnemende winkels en kan je bij om het even welke aangesloten handelaar besteden.

Meer lezen

Lezingenreeks

In Toen geluk nog heel gewoon was vertelt journalist en schrijver Dirk Musschoot het verhaal over een eeuw gezinsleven in Vlaanderen.

Meer lezen

Gezinsbond, een naam met een verhaal

In zijn honderdjarige bestaan is de Gezinsbond verrassend veel van naam veranderd. Telkens weerspiegelde die andere vlag ook een veranderende lading: van unitair naar Vlaams, van grote gezinnen naar alle gezinnen.

Meer lezen